Już w neolicie wykorzystywaliśmy pszczoły
13 listopada 2015, 06:19Ludzie korzystają z produktów pszczelich co najmniej od epoki kamienia, wynika z najnowszych badań uczonych z University of Bristol. Naukowcy z Bristolu postanowili poszukać śladów produktów pszczelich w naczyniach
Prąd z nanorurki
15 marca 2016, 11:12W 2010 roku profesor Michael Strano z MIT i jego zespół odkryli, że węglowe nanorurki, gdy są stopniowo podgrzewane z jednego końca, wytwarzają prąd elektryczny. Można je np. pokryć łatwopalnym materiałem, zapalić z jednego końca i uzyskać prąd pochodzący ze stopniowego ogrzewania się nanorurki
Wirus Zika powoduje też sztywność stawów
12 sierpnia 2016, 11:53Zespół neuropediatry dr Vanessy van der Linden Moty z Barao de Lucena w Recife opisał na łamach pisma BMJ 7 przypadków, które mogą wskazywać na to, że wirus Zika (ZIKV) powoduje nie tylko mikrocefalię, ale i wrodzoną sztywność stawów (artrogrypozę).
Wirusy ewoluują, aby być bardziej zjadliwe dla mężczyzn
16 grudnia 2016, 18:11Wirusy ewoluują, by inaczej wpływać na mężczyzn oraz kobiety i stają się bardziej zjadliwe u tych pierwszych. Zwłaszcza gdy wirus może być transmitowany z matki na dziecko, kobiety są dla wirusa bardziej wartościowe niż mężczyźni.
Czekolada zapobiega migotaniu przedsionków?
24 maja 2017, 13:01Regularne jedzenie czekolady może obniżać ryzyko rozwoju migotania przedsionków. Korelacja wydaje się najsilniejsza w przypadku 1 porcji (30 g) czekolady na tydzień dla kobiet i 2-6 (60-180 g) dla mężczyzn i oznacza ryzyko niższe o, odpowiednio, 21 i 23%.
Fast food sprawia, że układ odpornościowy staje się bardziej agresywny
12 stycznia 2018, 15:39Układ odpornościowy reaguje na wysokotłuszczową i wysokokaloryczną dietę jak na zakażenie bakteryjne.
Komórki tłuszczowe zapamiętują niezdrową dietę
23 kwietnia 2018, 11:01Wystarczą zaledwie 24 godziny, by w preadipocytach zmienić epigenetyczny przepis na to, jak prawidłowo zostać dojrzałą komórką tłuszczową. Zmiany zachodzą pod wpływem nasyconego kwasu tłuszczowego - kwasu palmitynowego - i/lub czynnika martwicy nowotworu (TNF-α).
Gdy po opuszczeniu gniazda jest głośno, ptaki szybciej się starzeją
28 sierpnia 2018, 11:30Hałas uliczny powoduje, że ptaki szybciej się starzeją.
Trwają prace nad piwem z wykorzystaniem zapomnianych odmian rodzimego chmielu
14 lutego 2019, 06:00Wysoko chmielone piwa składające się tylko z polskich składników, przygotowane z wykorzystaniem zapomnianych odmian rodzimego chmielu opracowuje naukowiec z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Przygotowana technologia ma być również przyjazna dla środowiska.
Fast-food wyżera ludziom mózg
14 czerwca 2019, 05:30Przeciętna osoba zjada obecnie znacznie więcej kalorii, niż jadł przeciętny człowiek przed 50 laty. Różnica jest olbrzymia, taka, jakbyśmy jedli dodatkowego burgera, frytki i napój gazowany. To zaś ma katastrofalny wpływ nie tylko na naszą tkankę tłuszczową, ale również na nasze... mózgi.